Zpět înapoi - ghid

 

snowboardLungimea snowboardului
Cel mai important parametru pentru alegerea snowboardului îl reprezintă lungimea lui. După o regulă simplă, snowboardul ar trebui să ajungă aproape până la porţiunea dintre barba şi  nasul rider-ului.
La alegerea snowboardului, în afară de lungime, depinde şi de nivelul tehnic atins, de experienţa şi de greutatea rider-ului.
Dacă aveţi o greutate cam depăşită, alegeţi-vă o placă cu câţiva centimetrii mai lungă şi, viceversa, dacă vă lipsesc ceva kilograme, scădeţi câţiva centimetrii.
În general este valabil că placă mai scurtă se ghidează mai bine, ceea ce apreciază începătorii, însă, dacă viteza este mai mare, devine instabilă şi nu este deloc recomandată pentru zăpada pudră.
Dacă nu aveţi la îndemână un metru, sau dacă nu sunteţi capabili să apreciaţi lungimea corectă a snowboardului, aruncaţi o privire pe tabelul sinoptic de alegere a snowboardului.

Lăţimea snowboardului
Lăţimea snowboardului depinde în primul rând de lungimea picioarelor rider-ului. La executare virajului, atât vârful cât şi călcâiul bocancului nu ar trebuie să intre în contact cu pârtia. Pentru snowboardiştii cu mărimea bocancului 45 şi mai mare se recomandă o placă mai lată, în aşa numita versiune wide.

Utilizarea snowboardului
Utilizarea snowboardului este influenţată de lungimea lui dar şi de flexibilitatea şi de duritatea lui.

Snowboardurile se împart în mai multe categorii:

  • Allaround - snowboarduri universale pentru cursa pa pârtie dar şi pentru zbenguiala în zăpada pudră sau pentru jump-uri. Datorită parametrilor lor compatibili cu diferite ramuri de snowboarding, snowboardurile allround sunt recomandate pentru rider-ii începători.
  • Freestyle – snowboarduri pentru snow-parcuri. Snowboardurile freestyle sunt mai scurte şi mai moi şi deci mai uşor manevrabile.
  • Freeride - snowboard pentru cursa în zăpada pudră. Pentru a convenii cursei în zăpada pudră, plăcile freeride sunt de obicei mai lungi decât cele allaround şi mai dure decât cele freestyle. Au legăturile aşezate mai în spate, ceea ce uşurează vârful.
  • Race – snowboard pentru cursă de viteză. Placa se slalom este dură, îngustă şi recomandată exclusiv pentru cursa pe pârtie.

Snowboardul de dame
Prin construcţia lor, snowboardurile sunt adaptate corpului feminin, având şi o greutate mai redusă. Aceste snowboarduri sunt mai înguste, mai moi, croirea este tipică pentru fete şi insert-urile sunt deplasate mai mult către centru.
Însă asta nu înseamnă că o snowboardistă destoinică nu poate încumeta să aleagă o placă unisex.